15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Морската естакада на нос Шабла е пред завършване

Морската естакада на нос Шабла е пред завършване. Вече е сключен договорът между Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и фирмата изпълнител. Това съобщава министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в отговор на депутатски въпрос.

Пристанищното съоръжение представлява естакада с островна площадка, която навлиза до 414 м в Черно море. Съоръжението се използва за разграничаване на морските пространства между България и Румъния, определяйки морската ни граница. Още при стартирането на проекта естакадата е определена като уникално съоръжение с изключително държавно значение.

В писмото министър Гвоздейков уточнява още, че процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка е приключила на 8 декември 2023 г., като решението е публикувано в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“.

Дейностите по възстановяването на естакадата на нос Шабла започнаха през 2015 г., а като причина за забавянето в реализирането на проекта досега се изтъкваха лошите метеорологични условия в региона. През 2021 г. в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за обществената поръчка на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за ремонта на естакадата, бяха констатирани данни за измама, след което директорът на предприятието беше отстранен, припомня БНР.

Related Articles

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ