30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Ландшафтен проект преобразява центъра на Севлиево

Ландшафтен проект „Развигор” ще реализират съвместно Община Севлиево и читалище „Развитие-1870“. Той предвижда озеленяване и декоративни арт пластики в симбиоза с местата за отдих, а автор на концепцията е ландшафтният архитект Симеон Абанос.

Проектът ще преобрази пространството в централната градска част на Севлиево. Озеленяването включва кълбовидна туя ориенталис в зелено и оранжево, лигуструм, кипарис и друг вид вечнозелена растителност. Сред елементите в декоративните арт пластики е дъгата. В друга композиция е изобразено как читалището обгрижва „кълновете на творчеството“: музика, театър, литература, различните видове изкуства, кино. Трети цветен елемент представя паркова пластика, а четвъртата композиция изобразява свещеният символ – пламъка. Предвидено е и прожекторно осветление на всички арт пластики.

Идеята за нова визия на зоната е на Народно читалище „Развитие”, а финансирането ще е съвместно, като по-голямата част от общата сума (над 10 000 лв.) ще осигури Община Севлиево. С нейно съдействието теренът беше подготвен за облагородяване – премахване на изсъхнали дървета, предварително освидетелствани и като опасни.

Реализацията трябва да приключи до пролетта на следващата година, след като средствата бъдат предвидени в бюджета за 2023 г.

Отговорност за поддръжката на „Развигор” ще има Община Севлиево чрез изграждането на поливна система и монтирането на допълнителни камери за видеонаблюдение с цел опазването на парка от вандалски прояви.

Related Articles

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ