Лаборатория за PSR на ГКПП „Капитан Андреево“ улеснява туризма с Турция

Корхан Кюнгерю - новият генерален консул на Република Турция в Пловдив, очаква туристическият поток между двете страни да се засили

0
192

Търговско-промишлената палата в Одрин оборудва лаборатория за изследване с PCR тестове за коронавирус на ГКПП Капитан Андреево. Тя ще заработи от юни, информира новият генерален консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

110 турски лири, или около 20 лв. ще струва изследването, а резултатът ще е готов за 30 минути. От 28 май Турция и България дават възможност за преминаване на границата със сертификат за поставени две дози на ваксините срещу Ковид-19, както и с документ за наличие на антитела след боледуване или ваксинация.

„В момента пандемията и в двете държави отшумява, расте и броят на ваксинираните. Очакваме туристическият поток между двете страни да се засили“, подчерта новият генерален консул.

Той вече е имал среща с представители на дружеството на българските и турски бизнесмени „Бултиш“, с които предстоят съвместни инициативи. Ще продължи и партньорството на дипломата с членовете на Клуба на консулите в Пловдив.

И в неговия мандат културата и изкуството остават рамката, която сближава хората от двете страни на границата. На 3 юни Генералното консулство на Република Турция в Пловдив ще открие в галерия „Аспект“ изложба на турските художници Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу.