16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Строителната гилдия иска от министър Комитова отлагане на Наредбата за достъпна среда

Строителният бранш поиска от регионалния министър Виолета Комитова отлагане на новата Наредба за достъпна среда с една година. Това стана по време на среща между министъра и представители на Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите в България и Съвета на браншовите организации в сектор „Строителство”. От бранша настояха и за усъвършенстване на наредбата като се вземат предвид и техните предложения.

Искането на гилдията е в този срок да продължи да действа отменената Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението. Така ще могат да се завършат инвестиционните проекти, които вече са изработени по съществуващата Наредба. В мотивите си от бранша изтъкват още, че новата Наредба създава напрежение и пълна неустойчивост пред сектора.

Според тях това ще доведе до отлив на инвеститори и оскъпяване на строителството на нови сгради и съоръжения с около 30%.

Пред министъра от строителния бранш поискаха и да се ограничи издаването на сертификати на лица без професионален опит, особено в инвестиционното проектиране.

В отговор на поставените проблеми министърът заяви, че ще предложи да има по-сериозна устойчивост на законите и наредбите в строителството.

Министър Виолета Комитова е категорична, че програма за енергийна ефективност ще има. „Един от проектните фишове на МРРБ в Плана за възстановяване и устойчивост, по който работим, е нова програма за саниране. Ние влагаме друг смисъл на програмата, а не просто „опаковане“ на сградите, в който те наистина да са санирани, с нужните ефекти и ползи. Вкарваме по правилата на „Зелената сделка“, социален елемент и справедливост за участниците в проекта. Новият проект е напълно различен от този, който се случваше до сега. Работим активно по тази мярка и колкото по-бързо подадем Плана, толкова по-бързо ще тръгнат нещата“, уточни министър Комитова.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ