17 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Инспектор: Системата BG-ALERT няма да предупреждава за земетресения

Системата BG-ALERT няма да уведомява хората при предстоящо земетресение. Ще информира обаче за пожари, наводнения и други природни бедствия. Процесът по пускане на съобщения е ръчен и се случва на няколко етапа – изготвя се от един човек, а се потвърждава от друг. Няма да има автоматизирано пускане, обясни в ефира на Нова телевизия“ Георги Лукарев, инспектор в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във вторник започнаха официалните тестове на системата. По обед живеещите в района на Габрово получиха тестови съобщения за възможна опасност.

„Всичко мина по план. В момента от фирмата изпълнител и мобилните оператори анализират резултатите от теста”, поясни той.

BG-ALERT ще дава възможност да се пишат съобщения със съдържание от дължина около 600 символа. Тестовете ще продължат до края на месеца, а в началото на следващата година трябва да бъде готова и нормативната уредба за ползването на системата.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ