14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Инвестиция: Над 188 млн. лв. за енергийна ефективност на спортни и културни сгради в страната

Над 188 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и мерки за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна. Средствата ще бъдат инвестирани чрез МРРБ, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. След извършена проверка и оценка на проектните предложения, МРРБ публикува одобрените и отхвърлените обекти за изпълнение на инвестиции по процедурата. Одобрени са 112 предложения за сгради на културата и изкуство и 41 проекта за сгради за спорт.

Сред знаковите обекти, които ще бъдат реновирани със средства по програмата, са сградата на Софийската опера и балет, Държавен Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, НБ„Иван Вазов“ – Пловдив, Драматичен театър – Ловеч, както и Библиотеката на Българската армия в София.

Предвиждат се и ремонтни дейности в редица културни институции, сред които регионални музеи и библиотеки, театри, културни центрове и художествени галерии.

В сектор „Спорт“ най-много одобрени проекти има за ремонт на спортни зали.

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас „В“ и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ