27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Изграждат продължението на софийското метро към квартал „Левски – Г“

Започна изграждането на продължението на софийското метро към квартал „Левски – Г“. Средствата, в размер на 217 милиона лева, предназначени за строителството на третия етап от третата метролиния, са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост. 40 милиона лева от държавния бюджет ще бъдат отделно отпуснати за участъка към „Слатина“, информира кметът Йорданка Фандъкова.

„Министър Василев пое ангажимент в новия проект за бюджет за 2024 година да бъдат заложени и такива средства, така че очаквам това да се случи, да го видим. Тогава ще съм спокойна, че и за новите участъци средствата са осигурени и че строителството на метрото няма да спре. Надявам се да няма забавяне“, коментира столичният кмет.

„До момента са изпълнени 34% от разширението на метрото, което се строи за срок от 3,5 години. Работи се по график, като се изгражда перонният участък на бъдещата метростанция „Тракия“. Изградени са външните конструкции, носещите стени, покривната плоча, предстои да се изградят вътрешните конструкции“ – уточни проф. Братоев. По думите му „това е един от най-трудните за строителство участъци, защото има много подземни води и се извършва при изключително тежки геоложки условия, което изисква прилагането на специални методи като водопонижаване, тампониране, анкериране, инжектиране“ – посочи също проф. Братоев.

Общо 43 хиляди души ще бъде пътникопотокът през новите три станции и за тях са поръчани още осем метровлака.

Related Articles

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...

Община Калояново с проект за подмяна на уличното осветление

Енергийно-ефективна реконструкция на уличното осветление във всички населени места на територията й започва Община Калояново. Дейностите са по проект “Подкрепа за енергийно ефективни системи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ