12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Затвориха четирима доброволци в марсиански хабитат

Ако всичко върви по план, те ще излязат от експеримента след година

Мисията на NASA Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) е първата от трите планирани симулации на живот на повърхността на Марс. Екипажът е от четирима (включително микробиолог и лекар) и ще остане в своя 3D отпечатан Mars Dune Alpha с площ от 158 квадратни метра една година, пише spisanie8.

CHAPEA ще симулира условия, пред които ще са изправени мисионерите на Марс – ограничени ресурси и бавна или губеща се комуникация. Хората в симулационната капсула ще се сблъскат със симулирана повреда на оборудването и други „стресови фактори за околната среда“, съобщи НАСА. Екипажът ще провежда дейности като симулиране на разходки извън марсианския хабитат и други научни изследвания.

„Симулациите на Земята ще ни помогнат да разберем и да се противопоставим на физическите и психически предизвикателства, пред които ще се изправят астронавтите, преди да отлетят за Марс“, коментират от космическия център в Хюстън.

Снимка: NASA

.

Related Articles

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ