13 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Заснемат с 3D Стария град в Несебър

Започна мащабно 3D лазерно заснемане на Стария град в Несебър – комбинация от различни сензори за бързо събиране на детайлни и прецизни геопространствени данни. Като начало всички улици са обходени с мобилна сканираща система Leica Pegdsus2.

С бърз наземен лазерен скенер Leica RTC 360 отвън и отвътре е заснета църквата „Св. Стефан“, а за църквата „Св. Йоан Кръстител“ екипът използва компактен лазерен скенер Leica BLK 360. Картината е завършена със заснемане от въздуха, като модел с такава прецизност и в такъв мащаб се прави за пръв път в България, а и на Балканите. Зад идеята стоят НИНКН и Vekom Geo Bulgaria.

Припомняме, че Планът за опазване и управление на Старинен град Несебър се забави и ако не се внесе в определените срокове и не се изпълнят предписанията, които Комитетът за Световно културно наследство е дал, Старият град ще бъде включен в списъка на Световна културна ценност в риск. Това не означава, че ще отпадне от списъка, но ще подлежи на специални мониторинги и проверки, докато не се отстранят пропуските.

Община Несебър е изпълнила всички други предписания на Комитета за световно наследство от предходния план за управление: премахната е уличната търговия, адаптирани са рекламите в Стария град, поставени са каменни настилки, реставрирани са по-голяма част от църквите, изпълнява се проект за реставрация на етнографския музей, реставрирана е Вятърната мелница. Има проект и за църквата „Христос Пантократор”.

В края на миналата година приключи и проект ARHICUP съвместно с музея на Молдова и Румъния. По него е купен 3D скенер, който може да сканира и да представя паметниците на културата. Тази година, когато Несебър ще отбележи 40 години в ЮНЕСКО, се очаква в бюджета на Общината да бъдат заложени средства за фонд за подпомагане на всички жители, които имат къщи-паметници на културата.

Снимки: НИНКН

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ