10 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Екип към Фондация „Балканско наследство“ обследва 100 паметника на монументалното фасадно изкуство в България

Специалисти от екипа към Фондация „Балканско наследство“ обследваха 100 паметника на монументалното фасадно изкуство – сграфито, мозайка, керамопластика, металопластика и др., създадени след 1960 година, в градовете Бургас, Велико Търново, Пловдив и София.

Дейността е част от изпълнението на проект: „Новото наследство. Подходи за опазване и комуникация и опазване на съвременното фасадно монументално изкуство в България“, финансиран от Национален фонд „Култура“, по който община Пловдив е партньор. Градът под тепетата ще е сред първите у нас, който ще има програма за опазване на монументалното изкуство, благодарение на този проекта.

Project “The New Heritage: approaches to conservation and dissemination of contemporary monumental facade art in Bulgaria”

В периода от 25 февруари до 5 март 2023г. доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – консерватор на мозайките в Епископската базилика на Филипопол и д-р Алесандро Лугари – консерватор в археологически парк „Колизеум“, Италия, заедно с професионалния фотограф Антон Чалъков и д-р Ангела Пенчева-проектен координатор и програмен директор към Фондация „Българско наследство“, в сътрудничество с представители на местните администрации и институции в четирите града, заснеха и описаха състоянието на съхраненост на обектите на територията на всяка от четирите общини.

Събраната информация ще послужи за изготвяне на оценки и предписания за бъдещото им опазване. Тя ще бъде интегрирана и в базата данни на онлайн регистър за стенното монументално изкуство в България, който ще бъде създаден по проекта до есента на 2023 година като ключов инструмент за подпомагане на местните власти при изпълнение на политиките за култура, опазване и утилизация на монументалното изкуство в градска среда.

Снимки: Антон Чалъков

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ