18 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Започва ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

Има осигурени пари от правителство за авариен ремонт на пречиствателната станция за питейни води към язовир „Ясна поляна“. Най-вероятно тази седмица ще има възможност да започнат реално строително-монтажните работи. Това съобщи след оглед на съоръжението министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Станцията, която пречиства водата за населените места по Черноморието на юг от Бургас, не е в добро състояние. Тя е строена през 1974 г. и оттогава не е ремонтирана. Заради установените проблеми предстои да бъдат направени и конструктивни укрепвания. Направена е пълна организация за необходимите за изпълнение дейности.

Отпуснатите от правителството средства ще бъдат достатъчни, за да се отстранят констатираните проблеми, категоричен бе арх. Шишков. Министърът напомни, че по първоначална оценка необходимият за ремонта ресурс е бил около 15 млн. лв. Заради конструктивните проблеми на пречиствателната станция за питейни води, размерът на необходимите средства е увеличен и са предвидени 23 млн. лв.

Много спешно, в рамките на месец и половина, трябва да укрепим съоръжението, за да няма проблем с водоснабдяването, каза министър Шишков. Ситуацията е аварийна. Това се дължи на факта, че в годините назад е нямало поддръжка и не е обръщано внимание на станцията и състоянието ѝ. Знаем технически какво трябва да бъде направено и считаме, че ще можем да се справим. След анализ е създадена организация и се надявам, че няма да има никакви проблеми, допълни той.

Министър Шишков увери кметовете, че летният сезон ще бъде гарантиран и няма да има проблеми с водоснабдяването.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ