15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

ЕС финансира със 120 милиона евро проекти за зелени градове и устойчив туризъм

Кандидатстването с предложения ще стартира от месец май

Eвропейският форум за градско развитие „CITIES“ събра представители от 130 местни власти в Торино. Петото издание постави във фокуса на дискусиите възможностите за разширяване и задълбочаване на устойчивото градско развитие в държавите от ЕС. От 2020 има две ярко изразени тенденции – зелената и дигиталната трансформация на градовете, теми, които бяха водещи и ЕС по време на дискусиите в Торино.

В рамките на Форума беше обявяването на новата Европейска градска инициатива (European Urban Initiative, EUI). Увеличаване на иновациите и подобряване на качеството на инвестициите в градските зони са основните й цели.

„Почти 72 процента от европейците живеят в градовете и техните околности и се борят с различни предизвикателства – безработица, миграция, мръсен въздух, демографска криза“ , коментира Елиза Ферейра, еврокомисар в сферата на сближаването и реформите. През последната година в рамките на кохезионната политика беше засилена подкрепата за градовете и поне 8 процента от Европейският фонд за регионално развитие ще бъдат насочени към градовете. Сега с тази нова инициатива градовете ще имат директен достъп до средства за умно, устойчиво и справедливо развитие“, коментира тя.

През май предстои де бъде обявен нов прием на предложения за подкрепа на градски иновации. 120 милиона евро ще бъдат разпределени за развитието на зелени градове, устойчив туризъм и запазване на талантите по места.

Related Articles

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ