20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Екип на BBC показва Епископската базилика на Филипопол по Viasat history

Епископската базилика на Филипопол става част от поредицата „Съкровища“ с популярната историчка Бетани Хюз по Viasat history.

Реставраторът и директор на ОИ „Старинен Пловдив“ доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и екипът на Епископската базилика определят като изключително вълнуващ снимачния процес. Бетани Хюз е възпитаник на Оксфорд и професор в Кеймбридж. Определят я като първата дама историк, която успява да пробие в мъжкия свят на представящите исторически тематики в документални филми. Автор е на три книги и на многобройни радиопредавания, името ѝ е познато най-вече с прекрасните ѝ филми за National Geographic, BBC, Discovery Channel, PBS, The History Channel и Channel 4.

Със сигурност заснемането на Епископската базилика на Филипопол за поредицата „Съкровища“ на Viasat history е изключително признание за значимостта на едно от най-големите богатства на Пловдив в културно-историческо отношение от най-висок клас. Сградата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя бе включена и в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ