15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Египтяни превръщат милиони найлонови торбички в плочки за строителството

Египетски стартъп си е поставил за цел да превърне повече от пет милиарда найлонови торбички в плочки, по-твърди от циментовите, предаде Ройтерс. Така ще се справи с два проблема – тоновете отпадъци, навлизащи в Средиземно море, и високи нива на емисиите, отделяни от строителния сектор.

„Досега сме рециклирали повече от пет милиона найлонови торбички, но това е само началото“, обясни съоснователят на „ТайлГрийн“ Халед Рафат. Той уточни, че целта е до 2025 г. да бъдат рециклирани повече от пет милиарда найлонови торбички.

Във фабриката на компанията, намираща се в покрайнините на Кайро, работници носят големи варели, пълни със смесени отпадъци от пластмаса. Материалите ще бъдат разтопени и компресирани. Получените плочки са продавани на предприемачи, занимаващи се с недвижими имоти и на компании, които ги използват за външни настилки.

Египет е един от най-големите замърсители в Средиземноморския регион – около 74 000 тона пластмасови отпадъци годишно отиват в морето, сочат данни в доклад за 2020 г. на Международния съюз за опазване на природата.

Пластмасовите отпадъци често се изхвърлят на улицата или на неофициални сметища, а също така се изгарят. Северноафриканската държава, която беше домакин на Конференцията на Организацията на обединените нации за климата (КОП27) през ноември миналата година, забрани в последните години използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в няколко провинции.

Министърът на околната среда Ясмин Фуад заяви, че правителството работи със супермаркети и се стреми да забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба до 2024 г. в цялата страна.

Related Articles

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ