15 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

До края на март започва ремонтът на язовир „Огоста“

Има инвестиционно намерение за изграждане на плаващ соларен парк в него

Откриване на строителна площадка за ремонта на язовир „Огоста“ се очаква до края на март, когато изтича разрешението за строеж. Това е крайно наложително, тъй като въпреки обследванията и предписания не са предприети конкретни стъпки, за ремонт на съоръжението. Има само изготвен проект и разрешение за строителството на каменната броня на язовирната стена и отводняващия канал, но финансиране не е било осигурено.

Според експерти сега трябва да се започне с намаляване на нивото на „Огоста“ и ремонт на водния откос на стената. Предвидени са и още няколко спешни неща като ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН. Това ще намали риска при следващи наводнения.

За сега няма опасност от цялостно преливане на язовира, тъй като нивото му се поддържа на ниски стойности, именно заради съществуващите проблеми и нуждата от ремонт.

Очаква се до края на месец февруари да има решение на техническата и финансовата част на проекта. Сформирана е и работна група, в която влизат представители на всички отговорни държавни институции и инженери. Ще бъдат поканени и представители на Община Монтана, тъй като има належащи проблеми, свързани с изграждане на корекция на река „Огоста“ в градската част, за които трябва да се погрижи Общината.

През май миналата година приключи първият етап от проучванията за соларен парк на язовир „Огоста“. Намеренията са на немското дружество Profine Energy, което планира да построи и завод за производство на плаващи компоненти край Монтана. Обмисля се и създаването на обособена индустриална зона в града.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ