26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

ГИС данните за републиканската пътна мрежа вече са достъпни

От 13 март на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ са свободно достъпни и могат да бъдат използвани ГИС данните за мостове, тунели, републиканската и общинската пътна мрежа. Публикувани са и метаданни с обяснения към тях. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Николай Найденов при участието си в конференция на тема отворен и свободен софтуер в географски информационни системи.

Пред участниците в конференцията зам.-министър Найденов посочи, че след поредица от инициативи от 2014 г. в Геодезическия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия се преподава основно на географски информационни системи със свободен лиценз QGIS, което възпитава студентите в свободен и независим професионален дух. И допълни, че по негова инициатива сред служители на министерството е проведено обучение за работа с такива системи.

След положителната обратна връзка на вече преминалите през обучението служители на ведомството има много други желаещи да се включат в него, в това число експерти от АПИ и Дирекцията за национален строителен контрол, обясни регионалният заместник-министър.

Във всяка една дирекция на министерството има нужда от хора, които да припознаят силата на свободните данни и тяхната добавена стойност за обществото, допълни инж. Найденов и изрази убедеността си, че наличните в министерството пространствени данни трябва да бъдат публично достъпни, стига това да не противоречи на други нормативи.

Related Articles

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ