16 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200 габровски домакинства. В града по проекта бяха разположени иновативни съдове за отпадъци, разработени от местна технологична фирма. Специални боксове бяха поставени върху стандартни 1,1-кубикови контейнери за отпадъци, намиращи се на сметосъбиращите площадки на ул. „Петър Падалски“ № 1, 4 и 6. Съоръженията са оборудвани със специализирани приставки, които измерват обема на изхвърления боклук чрез приемни отвори с обем 5 и 20 литра. Създаден е и софтуер, който обработва и анализира данните с цел идентифициране на най-справедлив модел за определяне на такса „битови отпадъци“.

Проектът „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ се изпълни с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 г.

За финалното събитие, което ще се проведе на 3 октомври, Община Габрово е предвидила богата програма с концерти, занимания за деца и еко работилници.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ