15 C
Пловдив
вторник, май 21, 2024

Габрово: Избират с международен конкурс проект на артцентър „Kpиcтo и Жaн-Kлoд“

Обявяват международен конкурс за създаването на артцентър „Kpиcтo и Жaн-Kлoд“ в Габрово. Той ще е в сградата на затворения през 2009 г. техникум по текстил в Габрово. Избран е заради връзката на изкуството на Кристо и Жан-Клод с исторически водещата за Габрово индустрия. Сградата е масивна, има просторни помещения с високи тавани, които са подходящи за създаване и представяне на изкуство на площ от 12 хиляди квадратни метра.

През лятото на 2022 г. Община Габрово получи техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата „Нов европейски Баухаус“, чиято цел е да подкрепи зеления преход, като се започне от културната промяна на нагласите. В края на същата година собствеността на бившия текстилен техникум е прехвърлена от Министерството на образованието на Община Габрово.

Според зданието на международния конкурса за проектиране на артцентър „Kpиcтo и Жaн-Kлoд“ се предвижда в него да бъдат обособени aтeлиeтa зa xyдoжници, peзидeнтнa пpoгpaмa, лятнo yчилищe зa apxитeĸти и ĸypaтopи, библиотеки, институт за публично изкуство и други.

Източник: Музей „Дом на хумора и сатирата“

Related Articles

В Търговище обсъждат закупуването на сметопочистваща техника

Обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг във връзка с планирано закупуване на лизинг на техника за Общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" ще...

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ