21 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

В Германия строят най-голямата плаваща слънчева електроцентрала

Строителството на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в Германия започна, информира БТА. Тя е разположена в езеро в източната част на страната, което някога е било открита мина за лигнитни въглища.

Дейностите по изкуственото оводняване на някогашната мина започна през 2019 г. Обектът трябва да се превърне в най-голямото изкуствено вътрешно езеро в Германия в рамките на десетилетие заради специалните нужди на проекта.

Със своите 16 хектара, плаващата фотоволтаична централа край град Котбус е най-голямото подобно съоръжение в Германия и едно от най-големите в Европа, според оператора на проекта. Около 51 000 слънчеви модула са монтирани на почти 1900 плаващи в езерото платформи.

Плановете са новата мощност да влезе в експлоатация през второто полугодие на 2024 г. Очаква се централата да генерира около 29 000 мегаватчаса електроенергия годишно, което е достатъчно за захранване на 8250 домакинства.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ