14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Възстановяват средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол

Започна възстановяването на средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол. Идеята е мястото да се превърне в атрактивен туристически обект.

Реставрирана ще бъде и кръглата кула на крепостта, по проект на архитект Милена Каменова, дарен на Общината.

Десетилетия наред крепостната стена беше обрасла с растителност и засипана с боклуци. Облагородяването на района започна преди две години, а впоследствие беше монтирано и осветление.

Крепостната стена „Дъбилин“ е обявена за паметник от национално значение, припомня пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев. Предполага се, че крепостта е построена във втората половина на X век. Тя е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Била е от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград.

Related Articles

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ