10 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Видин: Обучават архитекти в опазване на културното наследство

Архитекти от Видин се обучават в специализиран курс на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френския институт Екол дьо Шайо (Ecole de Chaillot). Опазването на културното недвижимо наследство е във фокуса на форума. Предизвикателство пред участниците и община Видин е как да се облагороди Шарампоя – старата градска стена от 17-ти век. Има порутени капии, фортове и най-вече този, който се намира срещу крепостта „Баба Вида“. Администрацията в града има желание да получим професионално мнение какво може да се направи и с портите на стария град, както и с емблематични видински сгради – на Драматичния театър, първото Винарско училище и други. Друг значим архитектурен обект – Видинската синагога, която в момента се реновира също има нужда от професионално решение за консервация.

Курсистите са ангажирани със задачата да проучат и заснемат Крайдунавския парк и бившия Военен клуб, бившата земеделска банка, „Пазар капия“, „Еничар капия“ и парк „Рова“.

По време на курса Община Видин ще съдейства на курсистите и техните ръководители с предоставяне на Подробни устройствени планове (ПУП) за имотите на обектите, всички архивни кадастрални, регулационни и застроителни планове, планове за изграждане на инженерни мрежи и съоръжения и т.н. Общината ще ползва безплатно изготвената от архитектите визия за консервация на паметниците на културното ни наследство.

Школата на Шайо е най-старият институт за реставрация на културни ценности, основан е през 1887 г. и задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ