17 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Варна: Реставрират 4 красиви сгради – паметници на културата

Четири сгради във Варна, обявени за недвижими културни ценности, са в процес на реставрация. За още 121 сгради в момента се извършва изследователска работа, като целта е те да бъдат включени в защитените списъци на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Красивите сгради, на които ще бъде вдъхнат нов живот, се намират в центъра на Варна. Едната е на ул. „Панагюрище“ 1 (пресечна с ул. „Преслав“ 57). Другата – на ул. „Драгоман“ 27 (на ъгъла с ул. „Бдин“). Третата сграда – паметник на културата се намира на ул. „Славянска“ 20. А четвъртата – на ул. „Македония“40.

Очаква се други девет обекта със статут на недвижими културни ценности, чиито проекти вече са внесени за одобрение в Община Варна, също да бъдат реставрирани. Ремонтни дейности предстоят и за филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“ – една от знаковите сгради в центъра, информират от отдел „Недвижимо културно наследство“ към Общината.

По данни на отдел НКН от 2015 г. до момента са възродени едни от най-красивите къщи в центъра на града, сред които е и сградата на бившия гранд хотел „Париж“ на ул. „Преслав“ 57.

Related Articles

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ