15 C
Пловдив
вторник, май 21, 2024

Вадят и описват архитектурните елементи на Античен форум на Филипопол – Изток и Юг в Пловдив

През септември миналата година бе проведено публично обсъждане за представяне на идейния проект за „Античен форум на Филипопол – Изток и Юг“ – археологическата зона между Централна поща, хотел „Тримонциум“ и бул. „Цар Борис III“. Проектът бе внесен за разглеждане в НИНКН и след неговия преглед през декември заместник-кметът Пламен Панов проведе и среща с експерти на Института.

С оглед на направения от тях коментар и по издадените препоръки в момента се работи, като трябва да се извадят всички оригинални архитектурни елементи, да се заснемат подробно, да се включат в каталога на проекта и да се покаже коректно анастелозата и възстановката по проекта – кой елемент как ще бъде използван и къде ще бъде разположен.

Екипът по проекта използва комбиниран багер и въжета за повдигане на елементите. Повечето от тях са с тегло от 500 кг нагоре, а някои достигат и до 2 тона. Елементите се поставят върху дървени скари и след тяхното заснемане и описване, те ще бъдат завити с хидроизолационно паропропускливо фолио до последващо използване, консервиране или експониране. Това се отнася най-вече за елементите от мрамор и пясъчник, като целта е да не се повлияват от атмосферните условия, да не замръзват и да се запазят в този си вид. Елементите са от архитектурната декорация от различни периоди на агората. Приблизителният им брой е около 110.

Снимка: Община Пловдив

Related Articles

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ