15 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

Близо 330 млн. лв. са инвестирани в българската икономика за подобряване на градската среда

Фондът за устойчиви градове е подкрепил с близо 330 млн. лв. допустими проекти за развитие на градовете през последните пет години. Това стана ясно по време на представянето на резултатите по сектори в рамките на първия цикъл на инвестиране на Фондовете за градско развитие за София и Южна България.

Близо 60% от ресурса представляват европейски средства, предоставени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и включващи съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

“Резултатите, постигнати до момента чрез инструментите от периода 2014-2020, са видими и стратегически по своята значимост и социален ефект. Предстоят ни много цели и достижения за надграждане”, каза изпълнителният директор на Фонда на Фондовете Павел Лисев. Той подчерта, че с подкрепата от трите ФГР за София, Северна и Южна България са реализирани над 115 проекта с обща стойност на предоставеното финансиране, публичен и частен ресурс, от над 538 млн лева. “Ресурсът и отговорността за новия програмен период също са амбициозни – 460 млн. лв. са средствата за финансови инструменти и безвъзмездна помощ, които следва да инвестираме до края на 2029 г. и над 170 млн. лв. са очакваните възстановени публични средства за реинвестиране до 2031 г. по Оперативна програма „Региони в растеж“, каза още Павел Лисев.

На официално събитие Фондът за устойчиви градове представи успешно реализираните проекти и отличи най-добрите от тях в 5 категории – „Градска среда“, „Бизнес и индустриални зони“, “Културна инфраструктура“, „Зелени проекти“ и „Туризъм и културно наследство“.

Related Articles

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ посреща посетители

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители. Един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе ще работи всеки ден от седмицата, а входът...

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ