15 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други дейности. Това заяви за Радио Варна кметът Благомир Коцев.

Община Варна няма или има много слаба проектна готовност – това установих. За няколко дни трябваше да пуснем към Министерството на финансите проекти за 16 милиона лева, а аз намерих само три готови проекта, които да са с разрешително за строеж. Това са проекти за улици и пътна инфраструктура. В следващите месеци пред Общината стои задачата да проектира редица паркове, сгради, училища, ясли и градини, улици, спортна, културна , еко-инфраструктура и др., посочи кметът.

Инвестиционната политика е на фокус в новото местно управление

В следващата седмица инвестиционната политика ще в полето на моето внимание. Фирмите трябва да знаят, че обществените поръчки ще се възлагат прозрачно при пълно спазване на закона и равни условия за всички – това ще е категоричен принцип, посочи Коцев.

Сега е публикувана обществена поръчка от Общината за ремонта на тръбата във Варненското езеро за около 26 милиона лева. Имаме много малко време да ги осигурим – от Министерския съвет или по друга линия, поясни кметът. Той посочи, че му предстоят срещи с министрите на икономиката и на иновациите, за да се търсят решения за нови индустриални зони и паркове във Варна. Варна не е кандидатствала за своя индустриална зона в срока до 18 ноември, защото няма готови терени. Веднага съм се заел с този въпрос и съм решен да го докарам до резултат, каза още Коцев.

Има средства за големите инфраструктурни ремонти, по-малките се ускоряват

По отношение на ремонтите по улиците Коцев каза, че се ускоряват проектите, правят се проверки по забавянията и на какво се дължат, проверява се защо е спряно строителство по други и се прави мобилизация на ресурсите, което важи и за ремонта, извършван от ВиК.

Той съобщи, че се работи по споразумение на Община Варна с АПИ и МРРБ за основен ремонт на Аспаруховия мост, за които има ресурс. Общината има ангажимент по частта настилка, спирки, мрежа на градския транспорт, тротоари, велоалея, парапети и др., уточни Коцев и каза, че екип в общината вече работи по споразумението.

Работи се по старите проблеми на Варна, търсят се дългосрочни решения

Ще направим Подробен устройствен план на Морската градина, за да се решат проблемите със собствеността и движението на колите, посочи новият кмет.

По въпроса за „Зелената зона“, Благомир Коцев каза, че се прави анализ на проекта. Общината е изтеглила заем от 29 милиона лева за нея и улиците в зоната, но проектът е забавен.

На въпрос за „Дупката“, кметът уточни, че текат дела. Там има 900 кв. м. частна собственост, тоест общината е придобила „Дупката“, но не изцяло, срещу огромната сума от 43 милиона лева, поясни той. Както обещах, за „Дупката“ ще проведем местен референдум, за да може гражданите сами да решат нейната съдба. Междувременно хората трябва да са наясно какво е истината за нея, подчерта Коцев.

Related Articles

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ