9 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

БДЖ пуска обществена поръчка за 35 мотрисни влака

БДЖ ще пусне отново обществена поръчка за 35 мотрисни влака, съобщи пред БНР транспортният министър Георги Гвоздейков. По думите му поръчката е опростена, защото рестриктивните технически параметри са затруднили изпълнителите. Съобразихме се основно с базовите изисквания и стандарти в Европа и света, допълни още той. Поръчката е на стойност над 1,1 млрд. лева без ДДС.

До началото на февруари се очаква да бъде избран и кандидат за доставката на 20 електрически влака тип „push – pull“, като стойността е 1,2 млрд. лева.

В Министерството на транспорта се прави анализ на планове за либерализация на железопътния транспорт и вероятно до април ще има готовност за обявяване на обществена поръчка и за избор на оператори на жп пътнически и товарен транспорт, стана ясно още от думите на министъра.

Според него БДЖ се справя много добре с пътническата услуга, която има и социален компонент, и има шанс да бъде следващият жп превозвач.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ