27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

БДЖ купува още 10 нови локомотива

Закупуването на още 10 нови електрически локомотива ще допринесе за по-ефективното изпълнение на графика за движение на влаковете. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на подписването на договор за доставка на десет локомотива от най-ново поколение „Смартрон“ на „Сименс“. Така общият брой локомотиви от тази серия у нас ще достигне 25.

„Технологиите в този сектор се развиват изключително динамично и ние трябва да вървим в крак с времето“, обясни Гвоздейков. Той допълни, че с придобиването на новите десет локомотива ще бъде елиминиран ежедневният недостиг, заради който е сериозно затруднено нормалното изпълнение на графика на влаковете.

Документът беше подписан от Венцислав Славков, управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и управителите на фирмата-изпълнител ДЗЗД „Сименс Трон“ Калин Иванов и Милена Момерин. На събитието присъстваха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, ръководството на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, и др.

Договорът за доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД“ е със срок 48 месеца. Очаква се първият локомотив да бъде доставен до 18 месеца, а останалите девет – до 24-тия месец от договора. Стойността му е 91,2 млн. лева без ДДС, а изпълнител е ДЗЗД „Сименс Трон“.

Related Articles

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ