17 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство

Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец (Шишманец). В комплекса е изградена централна сграда, в която посетителите могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница, и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи.

Туристите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „Севтополис“, а самият античен град е пресъздаден в макет, който представя съществуването му под язовир „Копринка“.

В комплекса има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости, център за билети и кафене. Холограмен екскурзовод, визуализиращ тракийски владетел, посреща посетителите и разказва за Долината на тракийските царе.

Чрез триизмерна виртуална реалност туристите имат възможност под формата на игра да научат различни детайли и аспекти на тракийската култура, начин на живот. В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири.

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите могат да разглеждат Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух.

Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък „Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша”, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс.

Снимки: Община Казанлък

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ