13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Японският архитект Рикен Ямамото е носителят на наградата Pritzker 2024

Японският архитект Рикен Ямамото е носителят на престижната награда Pritzker 2024. Призът се присъжда на Ямамото като признание за неговия талант, визия и ангажираност, които са допринесли за застроена среда чрез изкуството на архитектурата, казва журито. Отличието е за неговия подход към проектиране на пространства за споделяне, свързването на култури и хора от различни поколения.

В своята дълга кариера арх. Ямамото (роден през 1945 година) се стреми да подобри и обогати живота на хората и техните социални връзки. И прави това чрез архитектура със структурна честност, прецизно мащабиране и внимание към пейзажа. Той свързва култури, истории и граждани от няколко поколения, като адаптира архитектурата към нуждите на бъдещето.

Архитектурата на Ямамото изразява подхода му към модулната структура и простотата на формата. Той не диктува дейности, а по-скоро позволява на хората да оформят живота си в неговите сгради. Архитектът съзнателно се ангажира с най-широка гама от видове сгради и мащаби в проектите, които избира. Независимо дали проектира частни къщи или обществена инфраструктура, училища или пожарни, кметства или музеи, общото и приятелско измерение винаги присъства.

Източник: pritzkerprize.com

Related Articles

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ