22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Ще реставрират къщата-музей на Васил Левски в София

Започва реставрацията на къщата-музей на Васил Левски в София. Дейностите по Сградата на ул. „Веле Митров“ №3 е със статут на недвижима културна ценност. Дейностите ще бъдат финансирани с до 218 390 лева от Специализирания общински приватизационен фонд.

През 1871г. в Софийското село Биримирци (днешния кв. „Бенковски“) Апостолът на Свободата Васил Левски основава таен революционен комитет. В къщата на Веле Митров развива дейност и със съмишленици полага основите на тайното съзаклятие. През 1978г. къщата е обявена за паметник на културата. В нея е подредена музейна сбирка.

Техническото състояние на къщата-музей в София е тревожно. По стените на сградата има множество пукнатини – външни и вътрешни, овлажнявания и повреди по мазилките. Покривът тече, дървената конструкция е проядена, има наличие на гниене. Установени са процепи в зидовете, в зоните около подложните греди, както и слягане на външните стени. Липсата на поддръжка и влиянието на атмосферните условия влошава състоянието на сградата и има риск от срутване.

Към настоящия момент е избран изпълнител за реализиране на конструктивно- възстановителните работи по реставрацията на къщата. Финансовите средства за консервация и реставрация са предоставени на район „Сердика“.

Related Articles

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...

Ямбол реализира 3 важни за града проекта

Община Ямбол получи държавно финансиране, което ще бъде насочено към реализацията на три важни проекта за града. Кметът Валентин Ревански и главният счетоводител на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ