Ще реставрират къщата-музей на Васил Левски в София

0

Започва реставрацията на къщата-музей на Васил Левски в София. Дейностите по Сградата на ул. „Веле Митров“ №3 е със статут на недвижима културна ценност. Дейностите ще бъдат финансирани с до 218 390 лева от Специализирания общински приватизационен фонд.

През 1871г. в Софийското село Биримирци (днешния кв. „Бенковски“) Апостолът на Свободата Васил Левски основава таен революционен комитет. В къщата на Веле Митров развива дейност и със съмишленици полага основите на тайното съзаклятие. През 1978г. къщата е обявена за паметник на културата. В нея е подредена музейна сбирка.

Техническото състояние на къщата-музей в София е тревожно. По стените на сградата има множество пукнатини – външни и вътрешни, овлажнявания и повреди по мазилките. Покривът тече, дървената конструкция е проядена, има наличие на гниене. Установени са процепи в зидовете, в зоните около подложните греди, както и слягане на външните стени. Липсата на поддръжка и влиянието на атмосферните условия влошава състоянието на сградата и има риск от срутване.

Към настоящия момент е избран изпълнител за реализиране на конструктивно- възстановителните работи по реставрацията на къщата. Финансовите средства за консервация и реставрация са предоставени на район „Сердика“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си