18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Ще реставрират къщата-музей на Васил Левски в София

Започва реставрацията на къщата-музей на Васил Левски в София. Дейностите по Сградата на ул. „Веле Митров“ №3 е със статут на недвижима културна ценност. Дейностите ще бъдат финансирани с до 218 390 лева от Специализирания общински приватизационен фонд.

През 1871г. в Софийското село Биримирци (днешния кв. „Бенковски“) Апостолът на Свободата Васил Левски основава таен революционен комитет. В къщата на Веле Митров развива дейност и със съмишленици полага основите на тайното съзаклятие. През 1978г. къщата е обявена за паметник на културата. В нея е подредена музейна сбирка.

Техническото състояние на къщата-музей в София е тревожно. По стените на сградата има множество пукнатини – външни и вътрешни, овлажнявания и повреди по мазилките. Покривът тече, дървената конструкция е проядена, има наличие на гниене. Установени са процепи в зидовете, в зоните около подложните греди, както и слягане на външните стени. Липсата на поддръжка и влиянието на атмосферните условия влошава състоянието на сградата и има риск от срутване.

Към настоящия момент е избран изпълнител за реализиране на конструктивно- възстановителните работи по реставрацията на къщата. Финансовите средства за консервация и реставрация са предоставени на район „Сердика“.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ