15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Финансират с евросредства индустриални зони и паркове

Първа фаза на интегрираните териториални инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ се очаква да бъде обявена през май. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева по време на проведения форум „Индустриалните зони – растеж за общините и регионите“ с участието на заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

За финансиране на интегрираните териториални инвестиции се разчита и на още пет програми, чийто бюджет е съфинансиран с европейски средства. По фаза 1 чрез ИСУН кандидатите ще подават концепция за дадена инвестиция. Тя трябва да включва резюме на предвидените инвестиции, основни партньори и бюджет, обясни Бонева.

Сред ключовите изисквания към концепциите е партньорският подход и отключващият ефект по отношение на развитието на територията. Идеята е да няма работа „на парче“, а комбиниране на секторни инвестиции. Така на практика ОП„Развитие на регионите“ надгражда секторния подход. Предвиждат се достатъчно финансови инструменти и комбинирано финансиране, като на форума бяха показани успешни примери в тази насока – Бургас, Ямбол, Враца, Русе и др. Стратегически операции по програмата ще бъдат мобилността и индустриалните зони и паркове.

Инвестициите по ОП„Развитие на регионите“ са с бюджет в размер на 1 млрд. лв. За първи път ще има заделени регионални бюджети в шестте региона за планиране с над 56% средства целево за Северна България.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ