25 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Ученици изписаха глаголицата на пано от 1 декар

Глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ, беше изографисана на централния площад “Велбъжд” в Кюстендил.То е изработено от ученици от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, което отбеляза своята 203-а годишнина. Цветното пано е с размер от 1 декар и е изпълнено от пластмасови капачки.

Ръководител на проекта е художникът и педагог Евгени Серафимов, а в направата на композицията участват възпитаниците на най-старото кюстендилско училище. 900 ученици изработват 30-те букви, като всеки клас прави по една буква от общата азбука.

“Това, че си най-старото училище, те задължава да бъдеш и най-модерното”, коментира преподавателят.

За изработването на паното са събрани 200 чувала пластмасови капачки от бутилки, които са били разделени по цветове, разказаха организаторите. Събраните тонове капачки след развалянето на паното ще бъдат предадени благотворително за купуването на детска линейка.

Related Articles

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...

Изграждат преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз". Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ