7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Улица в Сливен става зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“

Пешеходната зона по ул. „Никола Фурнаджиев“ в Сливен ще бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. Това става възможно благодарение на пилотен проект за адаптация към изменението на климата. Целта е да се намали ефекта на т.нар. „топлинен остров“, който е резултат от цялостното затопляне в градовете заради големия дял на тъмни и непромокаеми повърхности като асфалт и сгради, недобра въздушна циркулация, по-малко зелени площи и др.

Ул. „Никола Фурнаджиев“ се намира в централната градска част и от недалечното минало е известна като „улицата с алеята на розите“. Изработеният идеен проект предвижда да бъде увеличена растителността. По цялото протежение на улицата с дължина от 280 метра ще бъдат поставени П-образни арки с катереща се растителност, която ще увеличи обема на зелените зони. Ще бъдат обновени насажденията от рози, ще има много други цветя и различни видове дървета. Предвидени са кътове за отдих, чешми за хора, както и чешми за кучета и котки. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. На две места електронни табла ще показват часа, датата, температурата и влажността на въздуха.

Според документа се предвиждат още следните дейности: премахване на плочки с цел увеличаване зелената площ и попивност на почвата; изграждане на поливна система, свързана с бъдещ водопровод от сондаж в парк „Юнак“ (дотогава ще се ползва вода от ВиК оператор); изграждане на фонтан, подмяна на бетонова настилка с градинска пътека при максимално редуциране и намаляване на площта на бетона и поставяне на нови плочки. Предстои процедура на инженеринг по проекта „Зеленият коридор на Сливен“.

Източник: Община Сливен

Related Articles

Обсъждат Доклада за ОВОС на модернизацията на жп линия Радомир – Гюешево

На 28.03.2024 г. 11:00 часа в Заседателната зала на община Кюстендил ще се проведе обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната...

До 50 млн. лв. държавна помощ за транспортния бранш

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ. Тя е по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ