34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Улица в Сливен става зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“

Пешеходната зона по ул. „Никола Фурнаджиев“ в Сливен ще бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. Това става възможно благодарение на пилотен проект за адаптация към изменението на климата. Целта е да се намали ефекта на т.нар. „топлинен остров“, който е резултат от цялостното затопляне в градовете заради големия дял на тъмни и непромокаеми повърхности като асфалт и сгради, недобра въздушна циркулация, по-малко зелени площи и др.

Ул. „Никола Фурнаджиев“ се намира в централната градска част и от недалечното минало е известна като „улицата с алеята на розите“. Изработеният идеен проект предвижда да бъде увеличена растителността. По цялото протежение на улицата с дължина от 280 метра ще бъдат поставени П-образни арки с катереща се растителност, която ще увеличи обема на зелените зони. Ще бъдат обновени насажденията от рози, ще има много други цветя и различни видове дървета. Предвидени са кътове за отдих, чешми за хора, както и чешми за кучета и котки. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. На две места електронни табла ще показват часа, датата, температурата и влажността на въздуха.

Според документа се предвиждат още следните дейности: премахване на плочки с цел увеличаване зелената площ и попивност на почвата; изграждане на поливна система, свързана с бъдещ водопровод от сондаж в парк „Юнак“ (дотогава ще се ползва вода от ВиК оператор); изграждане на фонтан, подмяна на бетонова настилка с градинска пътека при максимално редуциране и намаляване на площта на бетона и поставяне на нови плочки. Предстои процедура на инженеринг по проекта „Зеленият коридор на Сливен“.

Източник: Община Сливен

Related Articles

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ