18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Укрепват средновековната крепост „Баба Вида“

Средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин отново е отворена за посещения. Достъпът се възстановява със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на общината с алтернативен маршрут за посетителите. 

В края на август и началото на септември имаше две срутвания от западния бастион на крепостта. Това бе и причината преди дни посещенията в обекта да се забранят.

Община Видин обяви обществена поръчка за проектно решение. То е за аварийно укрепване на бастиона, където е констатирано срутването и е изготвен за 7 дни от фирмата на видинския архитект Галя Антова.

Проектът предвижда каменната зидария да се възстанови, падналите камъни да се съберат и да се върнат на мястото си, където са били. Заданието включва още архитектурно заснемане с дрон от всички страни на кулата и изследване на разрушенията до 70 см в дълбочина. Имаме конструктивно решение – ще се наложи да се положи армировка поради голяма дълбочина на разрушенията и със специални разтвори за каменна зидария да се извърши зазиждането и импрегнирането, каза арх. Антова. По думите й от горната страна на бастиона в момента има земен насип, който е затревен. През 1956 година е била направена глинена замазка. Тогава не са имали други начини да хидроизолират, и сега вода прониква през помещенията под покрива. Предвижда се да се премахне земята, да се проучи от археолозите, да се огледа какво е състоянието, да се заздрави и да се изпълни нова изолация, като за покрив се положат хидроизолационни слоеве, геотекстил и след това да се върне земният насип.

Проектът е внесен в Министерство на културата и оттам е необходимо да се съгласува. Ако ведомството излезе с положително становище, след доклад от надзорна фирма ще се издаде разрешение за строеж. Следващата стъпка е да се възложи обществена поръчка за изпълнение в зависимост от оценката на строителните дейности, добави Антова. 

„Баба Вида“ е недвижима архитектурно-културна ценност с национално значение и единствената крепост, запазена в своята цялост в автентичен вид. 

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ