25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Търсим помощ от Германия за модернизация на жп транспорта

Проучваме възможности за закупуване или наемане в кратки срокове на нов железопътен подвижен състав, обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на състояла се наскоро среща с посланика на Федерална република Германия у нас Ирене Планк. Гвоздейков поясни, че са изпратили запитвания и до няколко компании от Германия.

„Нашата амбиция е да стартираме в спешен порядък дългоочакваната модернизация на жп транспорта, за която от десетилетие само се говори, но няма съществен напредък“, заяви министърът. Той представи стъпките, които са предприети до момента и подчерта, че е важно какви ще бъдат резултатите от пазарното проучване, за което все още се очакват отговори от няколко компании. Посланик Ирене Планк подчерта, че Германия има готовност да съдейства на България в процеса по модернизиране на този транспорт.

Посланик Планк потвърди, че Германия подкрепя присъединяването на България към Шенген. Министър Гвоздейков посочи, че товарният трафик по границите, както и мигрантската вълна, ще бъдат преодолени много по-лесно след приемането ни в Шенген.

Related Articles

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ