15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

С над 700 хил. лв. дофинансират проекта за фотоволтаична централа в Русе

Прогнозите са тя да доведе до 100 000 евро годишно парични спестявания

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и министърът на енергетиката Росен Христов подписаха анекс с корекции по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Норвежкия финансов механизъм. Промените ще гарантират ускоряването на дейностите по програмата, част от които е и проектът на Община Русе за масова подмяна на осветителните тела и изграждане на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди. Процедурата ще може да се дофинансира от бюджета на общината с над 700 000 лв. и проектът да се удължи до цялостната му реализация.

„В момента е нужно да се вземат работещи мерки, защото енергийната ситуация в цялата страна на прага на зимата е притеснителна“, коментира кметът Пенчо Милков. Той запозна министър Росен Христов с начините, чрез които Община Русе оптимизира своето енергопотребление – подмяната на външното осветление на голяма част от уличната мрежа с енергоефективно, водородната клетка, която отскоро се полза като алтернативен енергиен източник в Дома за възрастни хора с деменция, както и съвместната работа с БАН и Столичната община в два проекта за водородна енергия.

Дейностите по Норвежката програма в Община Русе приключват на 15 декември 2023 г., като прогнозите са тя да доведе до над 100 000 евро годишно парични спестявания, както и да намали драстично емисиите на СО2.

Related Articles

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ