1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

С над 700 хил. лв. дофинансират проекта за фотоволтаична централа в Русе

Прогнозите са тя да доведе до 100 000 евро годишно парични спестявания

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и министърът на енергетиката Росен Христов подписаха анекс с корекции по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Норвежкия финансов механизъм. Промените ще гарантират ускоряването на дейностите по програмата, част от които е и проектът на Община Русе за масова подмяна на осветителните тела и изграждане на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди. Процедурата ще може да се дофинансира от бюджета на общината с над 700 000 лв. и проектът да се удължи до цялостната му реализация.

„В момента е нужно да се вземат работещи мерки, защото енергийната ситуация в цялата страна на прага на зимата е притеснителна“, коментира кметът Пенчо Милков. Той запозна министър Росен Христов с начините, чрез които Община Русе оптимизира своето енергопотребление – подмяната на външното осветление на голяма част от уличната мрежа с енергоефективно, водородната клетка, която отскоро се полза като алтернативен енергиен източник в Дома за възрастни хора с деменция, както и съвместната работа с БАН и Столичната община в два проекта за водородна енергия.

Дейностите по Норвежката програма в Община Русе приключват на 15 декември 2023 г., като прогнозите са тя да доведе до над 100 000 евро годишно парични спестявания, както и да намали драстично емисиите на СО2.

Related Articles

Икономистите на БАН организират научна конференция за прехода към зелена икономика

Институтът за икономически изследвания при БАН организира научна конференция на тема: „Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи. Национални и европейски предизвикателства на прехода...

Ремонтират Националния студентски дом с пари от Плана за възстановяване и устойчивост

Създаване на Национален фокусен център към Националния студентски дом в София позволява ремонтът на емблематичната сграда да се осъществи със средства от Националния план...

КАТ с нова акция по пътищата

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ