28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

С електрически суперяхти за $10 милиона богатите опазват околната среда

Докато големите производители все още се опитват да ни убедят, че бъдещето принадлежи на електрическите превозни средства, най-богатите представители на обществото вече са преминали към електрически яхти.

Компанията Sunreef Yachts наскоро представи второто си поколение Sunreef 80 Eco.

Това е „екологично отговорен луксозен плавателен съд, съчетаващ електрическо задвижване, жилищно пространство, надеждни ветроходни характеристики и най-новите екологични технологии в индустрията“, пише авторитетното издание BusinessInsider, цитирано от profit.bg.

Базовата цена на Sunreef 80 Eco е 9,5 млн. долара и непрекъснато се увеличава.

Първото нещо, което се забелязва в яхтата, е слънчевата батерия, която е извита и вградена в корпуса, покрива и дори в мачтата на платното. Панелите покриват над 160 кв. м. Има и вятърни генератори, които помагат за презареждането на батерията и захранват уредите и тендера, като всички те са електрически.

Снимка: sunreef-yachts-eco.com

С едно пълно зареждане на батерията яхтата може да плава до 10 часа със скорост 8-10 възела. Има дизелов генератор на борда като резервен вариант за по-дълги пътувания. Друга приятна характеристика от екологична гледна точка е липсата на шумово замърсяване. Когато двигателят работи на батерия, той е почти напълно безшумен.

Разбира се, не може да има луксозна яхта без луксозни удобства, а Sunreef е заредена с тях. Луксозната каюта е оборудвана с огромно пространство за съхранение, гардероб и душ, а интериорът е копие на стая от петзвезден хотел.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ