15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Стартира строителството на втория лот на жп участък Елин Пелин – Костенец

Започва изграждането на на втория лот на жп участък Елин Пелин – Костенец, който е между Вакарел и Ихтиман, информират от НКЖИ. Обектът е част от основната жп магистрала с направление Изток – Запад и от важния за България и съседните страни европейски коридор номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас.

Модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец е най-амбициозният железопътен проект, заложен за изпълнение в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и планиран да приключи по Програма „Транспортна свързаност“, уточняват о ведомството.

В обхвата на договора е включено изграждане на нов железен път, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електрозахранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи. Ще бъдат изградени и 4 надлеза, 3 моста, 39 водостока, както и шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 448 м и отводнителни съоръжения.

От двете страни на железопътната отсечка ще бъде поставена ограда за възпрепятстване преминаването през жп линия, в гарите и междугарията. В обхвата на проекта за модернизация на ЛОТ 2 са включени спирка Веринско, гара Ихтиман и спирка Стамболово. Гара Ихтиман ще бъде оборудвана с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ). Проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните – 120 км/ч.

Строителството на жп участък Вакарел-Ихтиман се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Стойността на договора за строителство е 113 609 830 лв. без ДДС, а негов изпълнител е консорциум „Евро път“ ДЗЗД.

Снимка: НКЖИ

Related Articles

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ