4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Стартира строителството на втория лот на жп участък Елин Пелин – Костенец

Започва изграждането на на втория лот на жп участък Елин Пелин – Костенец, който е между Вакарел и Ихтиман, информират от НКЖИ. Обектът е част от основната жп магистрала с направление Изток – Запад и от важния за България и съседните страни европейски коридор номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас.

Модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец е най-амбициозният железопътен проект, заложен за изпълнение в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и планиран да приключи по Програма „Транспортна свързаност“, уточняват о ведомството.

В обхвата на договора е включено изграждане на нов железен път, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електрозахранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи. Ще бъдат изградени и 4 надлеза, 3 моста, 39 водостока, както и шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 448 м и отводнителни съоръжения.

От двете страни на железопътната отсечка ще бъде поставена ограда за възпрепятстване преминаването през жп линия, в гарите и междугарията. В обхвата на проекта за модернизация на ЛОТ 2 са включени спирка Веринско, гара Ихтиман и спирка Стамболово. Гара Ихтиман ще бъде оборудвана с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ). Проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните – 120 км/ч.

Строителството на жп участък Вакарел-Ихтиман се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Стойността на договора за строителство е 113 609 830 лв. без ДДС, а негов изпълнител е консорциум „Евро път“ ДЗЗД.

Снимка: НКЖИ

Related Articles

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ