25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция – дигитален планетариум.

След реновиране на корпуса на сградата към нея ще бъде направена рампа и ще се изгради външен панорамен асансьор. Вътре ще бъдат създадени изложбени и лекционни зали. Откритите пространства ще бъдат трансформирани в зони за конференции, образователни събития културни прояви и други.

Проектът предвижда да се изгради малък амфитеатър за събития на открито. Край него ще има водна атракция – звезден диск от черен гранит с изображения на зодиите – планетариум. На откритата тераса на сградата ще бъде обособена наблюдателна площадка „Звездно небе“, която ще даде възможност за наблюдение от телескоп и астрономически бинокъл.

Намерението на Община Благоевград е да бъде обновена и екообразователната алея, която свързва сградата на обсерваторията и зоопарка в Благоевград. Ще бъде ремонтирана настилката, ще бъдат оформени кътове за отдих.

Реновирането на сградата на обсерваторията и екообразователната алея са по проект „Интегрирани трансгранични туристически дейности в регион Благоевград-Делчево“, програма INTERREG VI-A IPA България – Северна Македония.

Снимка: Община Благоевград

Related Articles

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ