25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция – дигитален планетариум.

След реновиране на корпуса на сградата към нея ще бъде направена рампа и ще се изгради външен панорамен асансьор. Вътре ще бъдат създадени изложбени и лекционни зали. Откритите пространства ще бъдат трансформирани в зони за конференции, образователни събития културни прояви и други.

Проектът предвижда да се изгради малък амфитеатър за събития на открито. Край него ще има водна атракция – звезден диск от черен гранит с изображения на зодиите – планетариум. На откритата тераса на сградата ще бъде обособена наблюдателна площадка „Звездно небе“, която ще даде възможност за наблюдение от телескоп и астрономически бинокъл.

Намерението на Община Благоевград е да бъде обновена и екообразователната алея, която свързва сградата на обсерваторията и зоопарка в Благоевград. Ще бъде ремонтирана настилката, ще бъдат оформени кътове за отдих.

Реновирането на сградата на обсерваторията и екообразователната алея са по проект „Интегрирани трансгранични туристически дейности в регион Благоевград-Делчево“, програма INTERREG VI-A IPA България – Северна Македония.

Снимка: Община Благоевград

Related Articles

Ще строят спортен център към Медицинския колеж в Пловдив

Обявиха обществена поръчка за изграждането му Спортен център в двора на Медицинския колеж в Пловдив предстои да бъде изграден. Проектът предвижда в него да има...

4 мащабни проекта стартират в Плевен

Четири мащабни проекта, които плевенчани очакват от години да се случат, вече са в ход и ще бъдат изпълнени до три години. Това са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ