3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Реставрират стенописите при олтара в централния храм на Рилския манастир

Екип от Художествената академия извършва реставрация на стенописите при олтара в централния храм в Рилския манастир.

През лятото на м.г. е била завършена реставрацията на стенописите на лявата певница в съборния манастирски храм „Рождество Богородично“ в Светата обител. Тя е продължила около две години.

Сега дясната част от олтара е изолирана, монтирано е скеле, което помага на художниците спокойно да си вършат работата. Реставрирането не пречи на богослужението и на достъпа на посетителите и миряните до свещниците и до саркофага с мощите на св. Иван Рилски.

Датировката на стенописите е от 19 век. На тях са изобразени сцени от различни Господски празници, канонизирани мъченици, воини и пророци.

Реставрация на стенописите в главния храм в Рилския манастир са правени и през 80-те години на минали век, както и преди десетина години – отвън, сега и вътре, при олтара, обясниха специалисти.

Related Articles

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ