34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Реставрират стенописите при олтара в централния храм на Рилския манастир

Екип от Художествената академия извършва реставрация на стенописите при олтара в централния храм в Рилския манастир.

През лятото на м.г. е била завършена реставрацията на стенописите на лявата певница в съборния манастирски храм „Рождество Богородично“ в Светата обител. Тя е продължила около две години.

Сега дясната част от олтара е изолирана, монтирано е скеле, което помага на художниците спокойно да си вършат работата. Реставрирането не пречи на богослужението и на достъпа на посетителите и миряните до свещниците и до саркофага с мощите на св. Иван Рилски.

Датировката на стенописите е от 19 век. На тях са изобразени сцени от различни Господски празници, канонизирани мъченици, воини и пророци.

Реставрация на стенописите в главния храм в Рилския манастир са правени и през 80-те години на минали век, както и преди десетина години – отвън, сега и вътре, при олтара, обясниха специалисти.

Related Articles

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ