28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Реставрират моста на Колю Фичето край Бяла

Съоръжението ще бъде възстановено така, както е изглеждало през 20-те години на ХХ век

Започна реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла. Каменният мост е построен преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му, информира БНТ.

По думите на беленския кмет Димитър Славов, съоръжението е в трагично състояние в момента. „Заради проекта са направени всички необходими проучвания и съгласувания и вече сме в етап на строеж. Геолози ще изследват почвата, а през следващата седмица очакваме сложни машини за укрепване и реставриране на моста“ – уточни градоначалникът.

Ремонтът се финансира по европейска програма. Предвижда се укрепване на съоръжението и изграждане на туристически център. Мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб – така, както е изглеждал преди ремонта през 20-те години на ХХ век. Скулптурата на майстор Кольо Фичето ще бъде преместена на видно място и добре осветена. Очаква се ремонтът да продължи около година.

Мостът на Колю Фичето над река Янтра или Беленският мост, както още е известен, се намира на 1 км от град Бяла, област Русе. Отстои на 55 км югозападно от областния град Русе и приблизително на 259 км североизточно от столицата София. Построен от гениалния майстор Колю Фичето, мостът се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство.

Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ