8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Реставрират моста на Колю Фичето край Бяла

Съоръжението ще бъде възстановено така, както е изглеждало през 20-те години на ХХ век

Започна реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла. Каменният мост е построен преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му, информира БНТ.

По думите на беленския кмет Димитър Славов, съоръжението е в трагично състояние в момента. „Заради проекта са направени всички необходими проучвания и съгласувания и вече сме в етап на строеж. Геолози ще изследват почвата, а през следващата седмица очакваме сложни машини за укрепване и реставриране на моста“ – уточни градоначалникът.

Ремонтът се финансира по европейска програма. Предвижда се укрепване на съоръжението и изграждане на туристически център. Мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб – така, както е изглеждал преди ремонта през 20-те години на ХХ век. Скулптурата на майстор Кольо Фичето ще бъде преместена на видно място и добре осветена. Очаква се ремонтът да продължи около година.

Мостът на Колю Фичето над река Янтра или Беленският мост, както още е известен, се намира на 1 км от град Бяла, област Русе. Отстои на 55 км югозападно от областния град Русе и приблизително на 259 км североизточно от столицата София. Построен от гениалния майстор Колю Фичето, мостът се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство.

Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ