27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Раковски: Първо училище у нас само ще произвежда ток за собствени нужди

Професионалната гимназия „Петър Парчевич“ ще монтира ветрогенератор на покрива си

Професионалната гимназия „Петър Парчевич“ в Раковски е първото училище в България, което само ще произвежда ток за собствени нужди, информират от администрацията в града. Това ще стане чрез ветрогенератор, монтиран на покрива. Сглобяването му е започнало през декември миналата година и е на финалната права. Всички части за него са закупени със средства по проект, който училището е спечелило. Полученият от веторгенератора ток ще захранва не само отоплителните и охладителни уреди, но и компютърните системи в административния корпус на училищната сграда.

Така според предварителни изчисления гимназията ще спестява около 15 хиляди лева годишно от сметките си за ток. Приносът на ученици от гимназията е, че калкулацията на бюджета е направена с техни усилия. Любопитна подробност е, че за да съчетаят фитнеса с ученическата практика, десетокласниците са изработили велогенератор. Въртейки педалите на колелото, също ще произвеждат ток.

Следващото предизвикателство пред учениците и ръководството на училището е изграждането на фотоволтаична система, с която да се захранва почти 30-40% от нужната енергия в гимназията.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ