30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Разширяват системата за биоразградими отпадъци в Бургас

Системата за разделно събиране на биоразградими отпадъци в Бургас разширява своя периметър. Започна поставянето на кафявите кофи, предназначени за тази цел, в комплекс „Меден рудник“, съобщиха от общината.

Преди дни приключи монтирането на специалните съдове на контейнерните площадки в комплекс „Славейков“. На разположение на гражданите там са осигурени 340 кафявите кофи. Такива са осигурени и за 79 обекта в комплекса, генериращи биоразградими отпадъци.

Съдове са поставени и в комплексите „Изгрев“ и „Зорница“. Община Бургас отправя призив към гражданите да не увреждат новите кофи и да ги използват само по предназначение. В тях е позволено да се изхвърлят вестници и други хартиени изделия; черупки от яйца; хляб и месни продукти; пакетчета от чай; утайка от кафе; стайни и градински цветя; млечни продукти; градински отпадъци; остатъци от храна; остатъци от плодове и зеленчуци.

Забранено е изхвърлянето на сезал, канап, стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и метални опаковки. За правилното и ефективно използване на съдовете е необходимо единствено да се разделят изброените видове отпадъци от останалите. Това може да става вкъщи или на място при съдовете. Събраните отпадъци се извозват по график на анаеробната инсталация за преработка. При процеса се получава компост и биогаз, от който ще се произвежда топлинна и електрическа енергия.

Related Articles

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...

Обновяват сградата на Драматично-кукления театър в Хасково

Община Хасково подписа договор с МРРБ за финансиране на изпълнение на инвестиция „Енергийно обновяване на сградата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ на стойност 1...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ