14 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк

Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата градска градина, създадена в България ще се състои на 19 април от 19,30 часа на централната алея в градината. Нейната пълна реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на районната администрация. След официалното рязане на лентата организаторите от районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив ще подарят на пловдивчани и гостите на града специален концерт с изпълнения на популярни теми от репертоара на операта. Ще звучи и любимата цигулка на пловдивската публика от ръцете на концертмайстора на операта Мичо Димитров. Сценичен фон на вечерното откриване ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт „Старинен Пловдив“ организират и в двата дни пешеходна обиколка „Преоткрити градски пространства“, в която екскурзоводи ще покажат многопластовата история на града. Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица „Христо Г. Данов“ до емблематични места в Стария град.

Децата и техните семейства могат да се включат в съботния ден от 10 до 14 часа в детския празник „Вълшебната приказка детство“. От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз формация pLoveIt Jazz Quintet.

Вечерта продължава с празничното настроение от Биг Бенд Пловдив с начало 18 часа.

Неделната програма на 21 април започва от обяд с Hot Club de Plovdiv, които ще забавляват посетителите с концерт в стил Gipsy Jazz. Уроци по суинг ще има от 16.30 часа.

Трибют с песните на Тодор Колев е финалът на откриващия уикенд на Първата градска градина. Той започва от 19 часа в изпълнение .

През целия уикенд ще могат да се играят семейни настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.

Related Articles

Нови пейки ще изненадат децата на Сливен за 24 май

Пейки във формата на разтворени книги, от чиито страници надничат любими приказни герои, ще изненадат малчуганите на Сливен за 24 май. Инициативата е на...

Ще реставрират сградата на бившата Земеделска банка в Търговище

Общината обяви поръчка за избор на изпълнител Връщат блясъка на архитектурна перла в Търговище. Общината обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонта на сградата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ