24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Проектни идеи за 8,5 млн. евро бяха гласувани в Монтана

Бордът на Стратегическия съвет по програма Injerreg България-Сърбия 2021 – 2027 одобри списък с девет проектни идеи и три резервни за изпълнение в трансграничния регион.

Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана под ръководството на двама съпредседатели Златко Живков, кмет на община Монтана и Драгана Стоянович, Агенция за регионално развитие „Юг“.

Програмата обхваща областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил на територията на Република България и областите Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня на територията на Република Сърбия.

Общият бюджет на проеките от одобрения списък на териториалната стратегия е близо 8 530 000 евро, като всеки от тях може да бъде с бюджет между 500 000 и 1 000 000 евро. Срокът за изпълнение е от 1 до 2 години. Очаква се списъкът с проектните идеи да бъде одобрен от Европейска мониторингова комисия.

„От 2005 година насам община Монтана е изпълнила 16 проекта с община Пирот. В този програмен период отново ще участваме с проект, чрез които ще бъде извършена следваща реставрация и консервация на крепостта „Калето“, на кулата и войнишките помещения“, уточни кметът Златко Живков.

Related Articles

БНБ препоръчва: Банките да затегнат отпускането на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за...

На среща: Представят стъпките на България в енергийния преход към климатична неутралност

Хабитат България работи за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата, в рамките на новите климатични политики и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ