26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Продължава реставрацията на минерална баня „Овча купел“

Регионалният исторически музей – София продължава изпълнението на дейностите по проекта за адаптацията и реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ за Рекреативен център с използването на минерална вода.

Зданието в столичния квартал „Овча купел“ отбеляза своята 90-годишнина през 2023 г. В чест на годишнината и поради напредването на дейностите по проекта, бе направена ретроспекция на извършеното до момента.

Ремонтните дейности започнаха на 6 март 2023 г. Цялостната реновация на покрива, фасадите, както и на първия и подпокривния етаж, планирани за приключване до края на 2023 г., се изпълняват в срок.

През следващите шест месеца ще продължи ремонтът на партерния етаж и сутерена. Реализирането на проекта ще съхрани архитектурно-строителната недвижима културна ценност, която от години тънеше в разруха, и ще гарантира нейното пълноценно използване.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ (Рекреативен център с използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж, която включва двата басейна с гореща вода и душове, парна баня, студен басейн, ледена стая, финска и арома сауна, помещения за релакс, за солен релакс, за масажи, диагностичен кабинет, и зона „Наука“, към Център за върхови постижения „Наследство БГ“, в първия и подпокривния етаж. Предвидени са две лаборатории – за „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и за „Аудиовизуално наследство“. Ще има и Център за продължаващо образование, зала за демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, музикална зала, фотографска стая.

Related Articles

За 6 месеца: Затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив

Спират движението и затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив на 15 юни в 12 часа. Срокът за извършване на строителните дейности е шест...

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ