10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Продължава реставрацията на минерална баня „Овча купел“

Регионалният исторически музей – София продължава изпълнението на дейностите по проекта за адаптацията и реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ за Рекреативен център с използването на минерална вода.

Зданието в столичния квартал „Овча купел“ отбеляза своята 90-годишнина през 2023 г. В чест на годишнината и поради напредването на дейностите по проекта, бе направена ретроспекция на извършеното до момента.

Ремонтните дейности започнаха на 6 март 2023 г. Цялостната реновация на покрива, фасадите, както и на първия и подпокривния етаж, планирани за приключване до края на 2023 г., се изпълняват в срок.

През следващите шест месеца ще продължи ремонтът на партерния етаж и сутерена. Реализирането на проекта ще съхрани архитектурно-строителната недвижима културна ценност, която от години тънеше в разруха, и ще гарантира нейното пълноценно използване.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ (Рекреативен център с използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж, която включва двата басейна с гореща вода и душове, парна баня, студен басейн, ледена стая, финска и арома сауна, помещения за релакс, за солен релакс, за масажи, диагностичен кабинет, и зона „Наука“, към Център за върхови постижения „Наследство БГ“, в първия и подпокривния етаж. Предвидени са две лаборатории – за „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и за „Аудиовизуално наследство“. Ще има и Център за продължаващо образование, зала за демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, музикална зала, фотографска стая.

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ