11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Приключи ремонтът на къщата на Мара Малеева в село Говедарци

Къщата на Мара Малеева в с. Говедарци е напълно обновена. Ремонтът се извърши по проект, финансиран чрез стратегията на МИГ – Самоков. Обектът включва три сгради. Основната е бивш музей с площ 130 кв. м и ще бъде преустроен като туристически информационен център. Другата сграда, с площ 71 кв. м, ще бъде преустроена и оборудвана за етнографски музей, а третата ще се обособи като обслужваща сграда. Основно ремонтирани са покривите, фасадите, подменени са вратите, дограмите, пространствата за достъп, перилата.

Приключи и вътрешният ремонт на къщата. Шпакловани и боядисани са стените, подменено е осветлението. Предстои да се направи обзавеждането. Туристическият информационен център ще има обособена зала за експониране на местното природно и културно-историческо наследство, ще се популяризират забележителностите на Говедарци сред гостите на селото. По проект, центърът трябва да бъде оборудван със съвременна компютърна, аудио и визуална техника.

Самата къща е много интересна с уникален запазен таван с дърворезба и широки стаи. Напълно запазен е мраморът, с който е направена подовата настилка, а срещу входа на голямата къща има много интересно пано от разноцветна мозайка. Просторът на помещенията ще даде възможност и за провеждане на културни мероприятия, а и след ремонта отново да се вдъхне живот на къщата.

Related Articles

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ