25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Приключи ремонтът на къщата на Мара Малеева в село Говедарци

Къщата на Мара Малеева в с. Говедарци е напълно обновена. Ремонтът се извърши по проект, финансиран чрез стратегията на МИГ – Самоков. Обектът включва три сгради. Основната е бивш музей с площ 130 кв. м и ще бъде преустроен като туристически информационен център. Другата сграда, с площ 71 кв. м, ще бъде преустроена и оборудвана за етнографски музей, а третата ще се обособи като обслужваща сграда. Основно ремонтирани са покривите, фасадите, подменени са вратите, дограмите, пространствата за достъп, перилата.

Приключи и вътрешният ремонт на къщата. Шпакловани и боядисани са стените, подменено е осветлението. Предстои да се направи обзавеждането. Туристическият информационен център ще има обособена зала за експониране на местното природно и културно-историческо наследство, ще се популяризират забележителностите на Говедарци сред гостите на селото. По проект, центърът трябва да бъде оборудван със съвременна компютърна, аудио и визуална техника.

Самата къща е много интересна с уникален запазен таван с дърворезба и широки стаи. Напълно запазен е мраморът, с който е направена подовата настилка, а срещу входа на голямата къща има много интересно пано от разноцветна мозайка. Просторът на помещенията ще даде възможност и за провеждане на културни мероприятия, а и след ремонта отново да се вдъхне живот на къщата.

Related Articles

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ