8 C
Пловдив
петък, март 1, 2024

Превръщат двора на ГХГ в градина – открита експозиция

Мястото ще бъде оформено като площадно, с амфитеатър за провеждане на различни събития

Работата по четвъртия етап от реставрацията и реновирането на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в Стария град в Пловдив започна. Проектът за етап 4 е разработен от арх. Иван Костадинов и арх. Росица Митева, проектантско бюро „АРКО Студио“ ООД и проектантско студио „КО-арх“ ЕООД, и се отнася до преустройство на двора към сградата на ул. „Съборна“ 14А в градина – открита експозиция. Дейностите се финансират от Община Пловдив и са на стойност 357 000 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 18 месеца.

„Обектът попада в обхвата на територия с културно – историческо наследство със статут на групов паметник на недвижимото културно наследство „АИР Старинен Пловдив“. Постоянната експозиция на ГХГ – Пловдив се помещава в сграда, дело на Йосиф Шнитер със статут на архитектурно-строителен паметник на недвижимото културно наследство с категория „местно значение“. Това налага нуждата от добре развито и приобщаващо дворно пространство, което да експонира великолепната сграда в цялата ѝ архитектурна и културна значимост. Дворът бе присъединен към стария, съществуващ двор на Галерията с проект, съгласуван от Министерството на културата и одобрен от Община Пловдив. Само бързата реакция спаси имота да не бъде продаден и застроен. Предстои пространството да придобие съвсем нова функция. Мястото ще се оформи като площадно, а амфитеатър ще позволява провеждането на разнообразни събития – концерти, хепънинги, прожекции на филми. Зоната ще бъде оформена на три нива, като на най-високото ще могат да се поставят и столове за определени събития”, разказа арх. Петко Костадинов, чийто екип изработи проекта за цялостната реставрация и социализация на сградата на Градската художествена галерия.

Отново целта е създаването на обширно, ненатрапващо се, но съвременно площадно пространство, наситено с възможности за разнообразни функции. Проектът следва основния принцип, залегнал в предишния трети етап – създаването на свободно достъпно обществено пространство в паркова среда. Достъпът на автомобили за хора с увреждания, на линейка, както и на автомобили за обслужване на сградата става посредством рампа от усилена настилка с наклон 13-15%. Целта на проектантите не е създаването на автомобилен път, а пешеходна рампа, продължаваща наклона и свързваща уличната мрежа в Стария град с двора на галерията. Достъпът за автомобили ще е ограничен само за такива от цитираните по-горе типове и няма да е непрекъснат. Предвижда се и изграждането на стълба на мястото на съществувалата такава за случаите, когато е необходимо да се раздели трафикът на хора и автомобили. При събития като прожекции и спектакли на открито са маркирани 3 места за разполагане на инвалидни колички на ниво-достъп на автомобили за превозване на хора с ограничени двигателни възможности. Предвижда се изграждането на метална конструкция за екран в близост до западната граница на двора.

Проектното решение за двора, както в Етап 3, така и в Етап 4, е подчинено на запазването и засилването на доминиращата роля на сградата на галерията. Терасите, които се изграждат в западната част на имота следват естествения наклон на терена и по никакъв начин не нарушават погледа към сградата. Предвижда се всички елементи в тази част на двора да бъдат изградени от същите материали, като в Етап 3 – стълби, места за сядане и подпорни стени от видим бетон; настилки от емблематичните за Пловдив употребявани сиенитни павета; парапети от топло поцинкована, прахово боядисана стомана с ръкохватка от хром-никелова стомана. Използваните детайли за елементите на градския дизайн са идентични, като тези в Етап 3, за да се постигне въздействието на единно обществено пространство. Едни от най-детайлно разработените елементи са парапетите, при които е търсено съвременно, но и монументално въздействие, близко до това на сградата. При всички останали елементи е търсен ненатрапващ се, но съвременно въздействащ дизайн, който да не доминира над сградата, но и да не се опитва да я копира сляпо.

При осветлението отново са следвани принципите от предишния етап – ниски и дискретни градински осветителни тела, осигуряващи достатъчна осветеност, но без да доминират сградата. Основната му роля е да маркира подхода към площадното пространство и отделните тераси и да не разсейва зрителите от провеждащите се прожекции. Единствените високи осветителни тела са разположени до входната рампа, тъй като там не закриват погледа към сградата и дават по-добра осветеност на подхода към двора, отвличайки фокуса от калкана на новопостроената сграда в съседния имот от югозапад.

„Проектът предвижда формиране на рамка към архитектурния обем от дървета с интересно силуетно въздействие. Основната цел при композирането на високата растителност е осигуряване на непрекъсната визуална връзка към фасадата още от най-ниската точка на подхода към нея. Затова в тази част от двора е предвидена предимно ниска растителност. Високите дървета са изнесени към периферията на обекта и на места, където ще създават сянка към местата за сядане“, разказа още арх. Петко Костадинов.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ